Novo Novosti o COVID-19, pogledajte ...

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10.oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10.oktobar Svjetskim danom mentalnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja širom svijeta, kao i podsticanje na ulaganje u sistem podrške mentalnom zdravlju.
Ovogodišnji slogan Svjetskog dana mentalnog zdravlja je: “Mentalno zdravlje za sve, veće investicije-bolji pristup”, čime se naglašava potreba dostupnosti usluga mentalnog zdravlja svima, bez obzira na ekonomske uslove koje neko ima.
Zelena vrpca međunarodni je znak i simbol solidarnosti i podrške mentalnom zdravlju, te cilju smanjenja stigme i diskriminacije.
Želimo li sačuvati i održavati svoje mentalno zdravlje moramo razvijati zdrave životne navike i stilove koji uključuju zdravu prehranu, primjerenu i redovnu fizičku aktivnost, njegovanje bliskih odnosa i samoaktualizaciju (kroz aktivnosti koje nas ispunjavaju, osnažuju te potiču lični razvoj).
Prepoznajemo li teškoću ili smetnju i osjećamo li da se teško nosimo s njom važno je ne ignorisati problem nego potražiti stručnu podršku i pomoć.

Povezane vijesti